Stensmedjan 3 byter skepnad – tusen fönster skickas till Ukraina

Lundqvist Byggförvaltnings hus i kvarteret Stensmedjan i Trollhättan rustas upp. Fasaderna ska delvis kläs i skiffer och guldfärgad plåt och sammanlagt berörs 165 lägenheter. Samtidigt passar man på att byta ut samtliga ca 1 000 fönster. Med finansiering av Urban Widholms insamling kommer alla fönster fraktas ned, med lastbilar, till det krigshärjade Ukraina.

Det pågår en livlig byggaktivitet i bostadsområdet vid Drottninggatan. Bakom de blå skyddsnäten, som hänger runt ena huset, byts fönster ut och fasaden piffas upp. Det är Skanska som tillsammans med Lundqvist Byggförvaltning står för upprustningen av de båda huskropparna. Målet med åtgärderna som görs med husen i kvarteret Stensmedjan är att minska energiförbrukningen med 30 procent. Upprustningen av de båda husen beräknas enligt Skanska och Lundqvist Byggförvaltning vara helt klar till årsskiftet 2024-2025.

Både Lundqvist Byggförvaltning och Skanska tycker att det är viktigt med återvinning och något branschen behöver jobba alltmer med. Idén att frakta fönstren till Ukraina kommer från projektchefen på Skanska, Julia Larsson.

– Vi plockar ner fönstren och ställer dem försiktigt för att inte skada dem, så blir det lätt att transportera allt, säger Tony Steiner, som är arbetsledare vid bygget.

Flera lokala aktörer har ställt upp för att göra det möjligt att samla ihop och skicka ner fönstren, som ska användas i återuppbyggnaden av hus i det krigshärjade landet. Men först körs de i omgångar, med hjälp av transportbolaget Centralen, till Nevs lokaler och förvaras där. Tills det första lasset ska köras den långa sträckan – först söderut till Polen och sedan 22 mil in till Charkiv i nordöstra Ukraina.

För att finansiera resorna ned till Ukraina – det kostar ungefär 75 000 kronor per lastbil – så pågår det parallellt en stor insamling i Trollhättan just nu.

 

Eldsjälen Urban Widholm är den som är ansvarig för att allt ska klaffa. Han har åkt ifrån Undersåker i Jämtland till Trollhättan, för att samla in pengar för transporten av fönster till Ukraina.
Han har Ukraina ambulansen med sig och står som vanligt vid butiker och vädjar om pengar, mat och hygienartiklar. Det finns även mycket plats för kläder som man lägger ovanpå fönstren I trailern.

Urban har organiserat Ukrainarelaterade insamlingar runt om i landet i över ett år och har i olika insatser sammanlagt fått in över nio miljoner kronor.

Bland annat har han sett till att över 300 elverk har skickats till Ukraina – och även lyckats skänka ett 30-tal ambulanser, som dessutom varit fyllda med förnödenheter, i projektet ”Blåljus till Ukraina”.

Mer info om Urban Widholm hittar du på Facebook och Instagram.

I snålblåsten framför ambulansen delar han ut flygblad där det står ”Fönster till Ukraina”, med en QR-kod på baksidan så att det ska gå att swisha till insamlingen. Du ser koden här nedan:

Vecka 47 är det tänkt att det första lasset med fönster från husen i kvarteret Stensmedjan ska köras iväg. Sammanlagt kommer man att åka till Ukraina mellan fyra och sex gånger.